personligt-ansvarstagande
John G. Miller

Jag tycker att personligt ansvarstagande är den absolut viktigaste personliga egenskapen i alla sammanhang: Jobbet, familjen, fritiden. Genom personligt ansvarstagande gör man bättre ifrån sig, trivs bättre med sig själv, uppskattas mer av andra. Dessutom är personligt ansvarstagande också grunden för att kunna förbättra andra egenskaper och förmågor. 

Vem gjorde det? Varför händer det mig? När ska de lära sig att göra rätt? Det är den typen av frågor vi ställer oss när vi tycker att något inte fungerar bra. Den amerikanske författaren och föreläsaren John G. Miller som är expert på personligt ansvarstagande, menar att den här typen av frågor är vårt sätt att fly från ansvar. Vi ställer frågor som är framåtskjutande, klandrande eller som gör oss till offer.

Träna personligt ansvarstagande

Men personligt ansvarstagande går att lära sig. Millers koncept är enkelt och går ut på att lära sig att ställa frågor på ett annat sätt. Vill du bli bättre på personligt ansvarstagande, så ställ frågor enligt dessa tre kriterier:

  1. En bra fråga börjar med vad eller hur, inte med varför, när eller vem. Varför innebär ett offertänkande: Varför händer detta mig!? När är framåtskjutande: När ska vi få bättre verktyg!? Vem är klandrande: Vem gjorde det här!? Vad och hur är däremot inriktade på handling.
  2. En bra fråga innehåller jag, inte de, vi eller du. De, vi och du skjuter över ansvar på andra och gör att vi själva backar. Jag lägger ansvaret på den enda person som kan påverka min situation: Jag själv.
  3. En bra fråga fokuserar på handling. Handling är motsatsen till klander, framåtskjutande och offertänkande. Använd aktiva verb: Göra, Lära, Förbättra, Ändra, Skriv, Spring!

Exempel på frågor som leder till personligt ansvarstagande

  • Vad kan jag göra?
  • Hur kan jag bidra?
  • Hur kan jag säga detta på ett annat sätt?
  • Hur kan jag undvika att göra detta igen?
  • Vad kan jag lära mig av det här?
  • Vad kan jag göra bättre?

Två myter om ansvarstagande

Myt 1: Trots att det ibland hävdas så, är ansvarstagande aldrig en gruppföreteelse: Individer gömmer sig gärna bakom gruppen men varje “jag” i gruppen är ansvarig för sig själv. I det ansvaret ligger också att var och en gör sitt för att få gruppen att fungera och agerar enligt gruppens gemensamt fattade beslut.

Myt 2: Det kan i och för sig vara en poäng med att se problem som möjligheter eller utmaningar, men ansvarstagande kräver att man erkänner problem: Acceptera att det är problem och gör något åt det!

De som läste det här ⬆ gillade också de här ⬇

Trygghetsillusionen <br/>- Hur du lurar dig själv att du har ett säkert jobb

Trygghetsillusionen
– Hur du lurar dig själv att du har ett säkert jobb

Trygghetsillusionen är vår tendens att lura oss själva att tro att trygghet är att stanna kvar och att bevara det vi har, snarare än att utveckla det vidare till något annat. Hur lurar du dig själv? Läs hela inlägget ...
Fastväxt <br/>- Fyra dödligt allvarliga tecken på att du stannat för länge

Fastväxt
– Fyra dödligt allvarliga tecken på att du stannat för länge

Ju mer vi investerar i något, desto svårare blir det att överge det. Jag presenterar fyra solklara tecken på att du fastnat och behöver göra en förändring. Läs hela inlägget ...
Så gör du Yearly Review för 2019 och sätter riktningen för 2020 [tre enkla steg]

Så gör du Yearly Review för 2019 och sätter riktningen för 2020 [tre enkla steg]

Snart nytt år och nytt decennium! Dags att blicka bakåt på 2019 och ställa dig några smarta frågor för att gå in på bästa sätt i 2020. Läs hela inlägget ...
Du äger din utveckling - Ingen annan

Du äger din utveckling – Ingen annan

Inga fler ursäkter. Det är DU och bara du som styr ditt jobbliv. Du behöver tänka de svåra tankarna, fatta de tuffa besluten och se din egen roll i allt från de stora frågorna till de små vardagliga situationerna. Läs hela inlägget ...

Publicerat av Erik Fors-Andrée

Entreprenör, talare, utforskare, tänkare, upplevelse-junkie. Grundare gomonday.se. Boredom hurts my brain. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.

Dela med en vän eller kollega